Ragbisté Pragy oslavují sedmdesátiny svého klubu


Praga třetí zářijovou sobotu 20. září 2014 oslavuje své sedmdesátiny ...

Jak se zrodil ragbyový klub Praga?

Harry Rust, pozdější hráč Pragy se v roce 1944 dozvěděl, že ve skladech Strahovského stadiónu jsou ragbyové míče, získal je a se svými spolužáky Zdeňkem Záhoříkem a Milanem Vaníčkem z gymnázia z Křemencové ulice v Praze zahájil nábor. Na Strahově se začalo trénovat a odehrála se i utkání mezi nově pojmenovanými týmy, z nichž jeden měl název Radostně vpřed. Z tohoto týmu vzešli hráči, kteří později hráli za předchůdce současné Pragy LTC Praha.

        Rekordy PRAGA – RAGBY        

* TJ Praga získala 16 mistrovských titulů - nejvíce ze všech českých klubů.

* V roce 1981 získali mistrovský titul současně muži i junioři Pragy.

* V roce 1983 vybojovala Praga mistrovský titul s plným bodovým ziskem, což se v extralize a lize podařilo ještě jen Tatře Smíchov v roce 2003. Hráči Pragy navíc od září 1981 do října 1983 odehráli 39 ligových vítězných utkání v řadě. Tento rekord žádný tým nepřekonal.

* Nejčastěji ragbyovými odborníky zvoleným Ragbistou roku je Bruno Kudrna, který byl vyhlášen ragbyovou jedničkou šestkrát v letech 1974, 1977, 1979, 1981, 1982 a 1986. Kudrna také odehrál nejvíce 53 mezistátních reprezentačních utkání ze všech hráčů Pragy, kteří byli československými nebo českými reprezentanty. Ragbisty roku byli ještě další hráči Pragy Miroslav Fuchs 2x, Luděk Kudláček, Roman Šuster a Petr Čížek.

* V čele československých a českých ragbyových orgánů Sekce, Svazu a Unie byli členové ragboyvého klubu Praga  Jiří Vopálenský, Miloš Dobrý, Bruno Kudrna a Eduard Krützner.

* Nejstarším hráčem, který ještě ve 39 letech oblékl reprezentační dres byl Vladimír Vondráček, který jen tak pro zajímavost do 27 let hrál za basketbalový tým Československa, s nímž získal titul mistra Evropy.

* Nejvyšším hráčem Pragy všech dob je současný reprezentant Robert Voves (204 cm), kterého do ragbyové mlýna přivedl v osmi letech jeho otec, bývalý reprezentant a pozdější trenér mládeže a prezident klubu Jiří Voves.


* Za reprezentaci hráli i další hráči, kteří převzali ragbyové žezlo po předcích.Ve statistice hráčů národního týmu jsou uvedeni Pavel Šťastný starší a mladší, Zdeněk Zeman starší a mladší, dále hráli za národní tým Eduard Krützner a jeho syn Richard, Karel Hrníčko a jeho syn Pavel, Miroslav Fuchs a jeho synkové Jakub a Filip. V reprezentaci se sešli ještě bratři Milan a Miroslav Fuchsovi, Pavel a Ivan Kopcovi.

* Za nejmladšího ligového hráče v Pragovce  je považovaný  Miroslav Fuchs, který nastoupil k ligovému utkání za první tým Pragy už ve svých sedmnácti letech. "Tento hráč, který hrál ligu až do roku 2006, je nejúspěšnějším bodujícím hráčem klubu a protože neexistují data, tak proč by nemohl být zrovna i nejčastěji bodujícím hráčem československé a poté i české ragbyové soutěže. Ať někdo dokáže, že to není pravda?" poznamenal k tomuto rekordu autor zajímavostí a bývalý hráč a činovník  Pragy Petr Skála.

* Nejdelší a nejnáročnější cestu absolvovali ragbisté Pragy v roce 1982 do Tuniska, kam cestovali autobusem nejdříve do italského Trapani a odtud lodí do Tunisu a dalších měst navštívené země a pak za stejnou cestou zpět.

* Nejčastěji ragbisté Pragy cestovali do Francie. Tuto zemi v historii klubu navštívili hráči všech věkových kategorií několikrát. Další často navštěvovanou zemí je Německo zejména východní část země, která byla v minulém století českým ragbistům přístupnější.

*  Klub Pragy vede jako jediný klub v zemi seznam jména teměř všech hráčů, činovníků, trenérů, kteří v minulosti hájili barvy Pragy. Oproti ročence, která vyšla v roce 2004, se tento seznam rozšířil na na 165 jmen.

* Nejčastějším soupeřem ragbistů Pragy je Sparta Praha. Poslední derby bylo v pořadí stotřicáté a šestnáctkrát se mezi oběma soupeři hrálo o Vysočanský pohár starosty Prahy 9.





       Oslavy ...    Sedmdesátiny  RAGBY - PRAGA  

Sobota 20. září 2014

Program slavnosti  ...

11:00 Slavnostní zahájení
11:10 Utkání dětí
11:40 Exhibice 13s vs. 15s: Praga „B“ – Rugby league Lokomotiva Beroun
13:00 Soutěž pro diváky
13:15 Utkání Old Boys
14:00 70 let Pragováckého ragby, představení nového loga
15:00 Extraliga: RC Praga – RC Mountfield Říčany
17:00 VELKÝ Třetí poločas