Říčany zahajují sezónu s maďarskými ragbisty


ŘÍČANY  - Ragbisté Maďarska jsou ve světě ragby asi tak stejně známí jako jejich hokejisté. Ale to neplatí o maďarském ragbyovém klubu Esztergom Vitézek, který bude první březnovou sobotu v rámci meziklubové soutěže o Středoevropský pohár hostem jednoho z nejlepších českých klubů RC Říčany. Středočeši se na ragbisty z Maďarska chystají, aby se po očekávaném čtvrtfinalovém utkání probojovali do semifinále. Není bez zajímavosti, že maďarský tým  není složený jenom z rodilých Maďarů, ale jeho síla je zejména v tom, že za něj hrají cizinci z ragbyové vyspělých zemí, kteří v Maďarsku dlouhodobě pracují. S nimi v základní sestavě určitě v sobotu soupeř Říčan nastoupí a proto se bude na co dívat. Středočeši však utkání sehrají na tréninkovém hřišti, z kterého dokázali půjčenou odklízecí technikou sejmout sněhovou pokrývku do takové podoby, aby vyhovovala ragbyovým mezinárodním pravidlům.
 
Ze Středoevropského poháru mají Říčany zkušenosti ještě s dalšími kluby. Hrály s rumunským mistrem Baia Mare, který je plně profesionálním týmem a v Říčanech výhrou 37:22 také Rumuni v říjnu 2009 předvedli, jak hrají ragby profesionálové. Dále Říčany doma hrály rovněž s druhým českým účastníkem s Dragonem Brno a jejich vzájemný zápas skončil 0:0 a v září 2009 prohrály v Maďarsku s dalším účastníkem skupiny s Bulldogokem 18:21.
Esztergom Vitézek skončil ve druhé skupině Poháru na druhém místě zatímco Říčany skončily ve své skupině třetí.
Ze stránek říčanského ragbyového klubu jsme se dozvěděli, že přímý přenos z utkání bude přenášen přes web, takže i přiznivci maďarského klubu budou moci být v obraze v přímém přenosu.

Středoevropský pohár má na programu v měsíci březnu ještě další utkání. V sobotu  13.3. 2010 současně ve 14.00 hodin hrají Donau Vídeň - Baia Mare a  Arad hostí Battai Bulldogok.

Tým  druhého českého účastníka Dragonu přivítá v neděli 14.3. 2010 rovněž ve 14.00 hodin šesté mužstvo rumunské extraligy Timisoáro. "Začínáme tedy pěkně z ostra. Mělo by to být pro nás utkání jara a pak se soustředíme na extraligu. Pro diváky by to měla být ragbyová lahůdka, neboť tak kvalitní mužstvo v Brně dlouho nehrálo,"  řekl k utkání kouč Brna Jiří Šťastný.

KAM NA RAGBY
Středoevropský pohár
RC Říčany - Esztergom Vitézek (Maďarsko) v sobotu 6.3.2010 od 14 hodin v Říčanech na trénikovém hřišti vedle Stadiónu Josefa Kohouta.